Medialehti | Artikkeli | 09.01.2024
Bloggaaminen on monille mielekäs harrastus, intohimo ja jopa joissain tapauksissa täysipäiväinen ammatti, jonka kautta pöytään saadaan leipä. Oman blogin perustaminen tarjoaa myös hienon ja varsin yksinkertaisen mahdollisuuden jakaa ajatuksia, tietoa ja kokemuksia maailman kanssa.
Syitä oman blogin rakentamiseen ja luomiseen on yhtä monia kuin on tekijöitäkin, joten jokaisen on löydettävä se oma kipinä, millä sytyttää kytevä luovuus täyteen liekkiin. Mikäli etsit neuvoja sekä opasta oman blogin aloittamiseen, olet löytänyt oikeaan osoitteeseen. Nimittäin seuraavaksi käymme lävitse, mitä tarvitset päästäksesi onnistuneesti alkuun oman projektin kanssa.
Blogin perustaminen voi olla motivoivaa monella tapaa. Se antaa sinulle mahdollisuuden ilmaista itseäsi, jakaa intohimoasi ja luoda yhteisöä samanhenkisten ihmisten kanssa. Lisäksi pitkäjänteinen sekä jämäkällä otteella tehty bloggaaminen voi avata parhaimmillaan myös ovia uramahdollisuuksiin ja ansaintakeinoihin.
Sinun onkin hyvä tehdä syväluotaavaa pohdintaa siitä, miksi tosiasiassa haluat perustaa oman blogin. Koska kyseessä ei ole kaikessa kattavuudessaan mikään pieni projekti, ei siihen kannata syöksyä suinpäin vain hetken mielijohteesta. Useamman plus ja miinus -listan tekeminen ei ole pahitteeksi, kun teet päätöstä omien ajatusten ja tuntemusten tuomisesta muiden ihmisten tietoisuuteen.
Useimmiten juuri samanhenkisten ihmisten tavoittaminen ja keskustelun luominen on niitä suurimpiä syitä, miksi oma blogi halutaan perustaa. Ja vaikka blogin kautta voi avata itselleen myös mahdollisuuksia tulonhankkimiseen, ei sen tulisi missään tapauksessa olla se perimmäinen peruste projektin pariin hyppäämiseen. Tällöin lopettaminen on helpompaa, sillä kyseessä on ollut ainoastaan rahantekeminen eikä oman intohimon tai kiinnostuksen kohteiden sanallinen ilmaisu.
Toisaalta mikään ei tuo parempaa tunnetta, kuin jalkojen nostaminen pöydälle ja rahaprintterin hurinan kuunteleminen, mutta blogilla ansioiden kerääminen on hyvä nähdä ennemmin seurauksena kuin itse syynä homman aloittamiselle. Sama pätee tietysti niin podcastien tai videomuotoisten blogien eli vlogien kohdalla, joten tätä opasta voit käyttää hyödyksesi myös sellaisen suunnitteluun pienin variaatioin.
Ennen kuin voit alkaa kirjoittaa ensimmäistä blogipostaustasi on sinun tehtävä tarkat suunnitelmat, joihin voit tarpeen tullen palata myös myöhemmin mikäli homman punainen lanka uhkaa karata käsistä. Usein tupataan sanoa, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja tähän mantraan on hyvä nojata jokaisen uuden projektin kanssa.
Ihan ensimmäisenä sinun on tietenkin valittava aihe, joka kiinnostaa eritoten sinua ja on sinulle tärkeä. Tämä on merkittävää blogin onnistumisen kannalta, sillä tekstistä tai puheesta on vaikeaa luoda mielenkiintoista ilman, että on itse täysillä kertomansa asian takana. Kyllä kohdeyleisö, joka voi hyötyä sisällöstäsi, löytää sen pariin ja sana kiertää puskaradiossa, mikäli aihe ja sen ulosanti on laadukasta.
Teeman valinnassa kannattaa myös olla reilusti ajatusta mukana, sillä se on hyvä rajata tarkasti. Yleismaailmallista lämpimikseen höpisemistä on internet täynnä, mutta omalla ja jämäkästi rajatulla näkökulmalla pääsee erottumaan massasta hienosti. Erinomaisena esimerkkinä toimivat esimerkiksi Maltan lisenssin alaisena toimivista nettikasinoista kertovat sivustot, jotka tarjoavat tarkkaan tiedonjanoon laadukasta ja kattavaa informaatiota.
Samalla uraansa aloittelevan bloggaajan on valittava itselle sopiva alusta sekä verkkotunnus, joka edustaa blogin teemaa ja haluamaasi brändiä. Tässä kohtaa on siis tehtävä päätöksiä sen suhteen, että tuotatko sisältöä tekstin vai videon muodossa. Tietenkään sitä ei tarvitse kiveen hakata, mutta alkumatkan aikana on hyvä keskittyä yhteen kanavaan ja laajentaa väyliä sitten myöhemmin.
Blogin ydin on tietenkin lukijoiden saataville tuotettu ja julkaistu sisältö, jota ilman sivusto on pelkkä tyhjä ruutu. Viimeistään tähän osa-alueeseen kariutuvat monet hyvät ideat, sillä sisällöntuotanto ja tekstin tuottaminen vaativat huomattavasti enemmän työtä kuin ensin ajatellaan. Nimittäin mielenkiintoinen asia ja sisältö onnistutaan aika ajoin pilaamaan sekavalla rakenteella, joka tekee lukukokemuksesta sanalla sanoen kamalan.
Ideoi ja suunnittele blogipostauksiasi huolellisesti, ja kiinnitä erityistä huomiota sisällön rakenteeseen ja visuaaliseen ilmeeseen. Tee rungosta suunnitelma ja pohdi myös miten pitkiä teet tekstikappaleista sekä ota mobiilikäyttäjät huomioon otsikoiden ja kappaleiden suunnittelussa. Kun olet saanut kirjoitettua ensimmäisen blogipostauksen, oikolue se kirjoitusvirheiden poistamiseksi ja paina rohkeasti julkaise painiketta sekä jaa julkaisusi sosiaalisessa mediassa.
Kun olet aloittanut blogin, se on tärkeää saada näkyville ja houkutella lukijoita. Tässä vaiheessa on olennaista panostaa markkinointiin ja kasvattaa lukijakuntaa. Mistään tuhansien eurojen mainoskampanjasta ei kuitenkaan kannata lähteä liikenteeseen, vaan hyvin suunnitellulla ja laadukkaasti toteutetuilla toimenpiteillä pääsee jo pitkälle.
Tehokkaimmat keinot oman projektin jalustalle nostamiseen ovat ehdottomasti sosiaalinen media sekä hakukoneoptimointi. Luo siis blogille some-kanavat, joiden kautta saat tavoitettua ihmisiä ja herättelemään lukijoita uuden postauksen julkaisun aikaan. Lisäksi tee tutkimusta aihepiirin haetuista termeistä, joita on hyvä upottaa omaan tekstiin tuomaan lukijoita suoraan hakukoneiden kautta.
Itseä kiinnostavaa aihetta käsittelevän blogin aloittaminen voi olla todella innostavaa, mutta se saattaa myös tuoda vastaan haasteita ja näiden kohtaaminen voi viedä innon koko projektista. Pidä motivaatiosi yllä ratkaisemalla yleisimmät haasteet ja ota oppia näistä hankalista kokemuksista. Menestyksekäs bloggaaminen vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se voi olla loppuviimein todella palkitsevaa.
Kuten tässä tekstissä kävimme läpi, on onnistuneen ja mielekkään blogin perustana ehdottomasti itseä vahvasti kiinnostava aihe, josta jakaa mielipiteitä ja kertomuksia lukijoille. Oman äänen kuuluviin tuominen voi olla jännittävää, mutta harjoitus tekee mestarin asiassa kuin asiassa ja tekemään oppii tekemällä. Ei kuitenkaan kannata vetää lonkalta, vaan tarkat suunnitelmat luovat vankat perustukset, joiden varaan on hyvä rakentaa omaa blogi-imperiumia.
Ei Roomaakaan rakennettu päivässä, joten liikkeelle on hyvä lähteä maltillisin odotuksin ja ennen kaikkea kiinnostus aiheeseen edellä. Ehdottoman tärkeää on myös muistaa pitää hauskaa sisältöä tuottaessa, onhan kyse kuitenkin juuri sinun harrastuksesta. Nauti siis matkasta kirjoittamisen ja tarinankerronnan maailmassa ja käy myös lukemassa muiden kanssabloggareiden tekstejä ajatuksella, sillä joka päivä voi oppia jotain uutta.
29.08.2024: Mahtava nettipeli joka voi kaiken lisäksi olla varsin opettavainen
12.07.2024: Näin tienaat rahaa blogeja kirjoittamalla
08.03.2024: Aivotreeni musiikin parissa
11.10.2023: Vinkkejä ja ohjeita nettitaitojen ja -tietämyksen parantamiseksi
19.09.2023: Tuntuuko arki nahkealta? Lääke löytyy ilmaisista peleistä
19.09.2023: Oletko lainan tarpeessa? 3 vinkkiä, joilla löydät halvimman lainan
Medialehti muuntaa mm. PDF- ja JPG-esitteet netissä selattaviksi julkaisuiksi.
Tarvittaessa me voimme suunnitella ja luoda täysin uuden esitteen.
Lisäksi tarjoamme nettijulkaisuille täydellisen ylläpidon Medialehti.fi sivustolla.
Medialehti on kuin oikea selattava lehti netissä.
Täydenkuun Tanssit -festivaali 2023 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:42 Kevät/Kesä 2023 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:41 Kesä/Syksy 2022 | Pyhäjärvi palvelut 2022 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:40 Talvi/Kevät 2022 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:39 Syksy 2021 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:38 Kevät/Kesä 2021 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:37 Talvi 2021 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:36 Syksy 2020 | AURINKORANTA-KOTI OY nro:35 Kesä 2020
[ Katso kaikki Medialehti julkaisut ]
Jaa Medialehti Facebookissa | Jaa Medialehti Twitterissä
Copyright 2011 - 2024 © Mediabaari