Edellinen
Seuraava

Kuinka tehdä videopeleistä itselle ammatti

Työelämä on muuttunut hurjasti sitten internetin keksimisen. Nykyään moni lapsi listaa toiveammatikseen tubettajan, poliisin tai palomiehen sijasta.

Jos olet miettinyt, kuinka voisit tehdä peliharrastuksestasi ammatin, ei hätää, vaihtoehtoja on monia. Tässä artikkelissa listataan lukuisia eri tapoja hyödyntää peliosaamista työmarkkinoilla.

Pelialalle soveltuvia tutkintoja

Suomessa suureen osaan ammateista vaaditaan jonkinlainen tutkinto. Kuinka pelialaa sitten opiskellaan?

Kiinnostaako pelien tekeminen? Hakeudu opiskelemaan ohjelmointia, ja voit rakentaa oman pelisi tai hakeutua töihin peliyritykseen. Suomessa suurin osa peliyrityksistä on pääkaupunkiseudulla, mutta ala laajenee koko ajan. Maailmanlaajuisesti peliala on suurempi kuin kaikki viihdealat yhteensä, joten tulevaisuus pelien parissa on varsin valoisa.

Mikäli ohjelmointi ei tunnu omalta, ei hätää. Voit olla mukana rakentamassa seuraavaa hittipeliä myös ilman ohjelmointiosaamista. Kuten varmasti tiedät, videopeli on laaja kokonaisuus, jossa hyödynnetään useiden eri alojen osaamista.

Esimerkkejä eri alojen osaajista, jotka työskentelevät pelien parissa:

- Muusikot
- Graafikot ja 3D-suunnittelijat
- Markkinointi- ja mainonta-asiantuntijat
- Kirjoittajat

Pelialalle ilman tutkintoa?

Entä jos opinnot on jo opiskeltu, mutta pelaaminen kiinnostaisi? Ei hätää, suuri osa peleillä tilinsä tekevistä ei ole opiskellut alaa.

Monet menestyneimmistä pelikehittäjistä on itseoppineita. Olet varmasti kuullut esimerkiksi Minecraftista, maailman suosituimmasta tietokonepelistä. Minecraftin on alun perin luonut yksi ihminen, ilman ulkopuolista apua. Notch – nimimerkillä tunnettu kehittäjä on itseoppinut ohjelmoija, joka teki lopulta ison tilin myydessään Minecraft -pelin Microsoftille.

Toinen maailmanmaineeseen noussut yhden ihmisen kehittämä peli on Stardew Valley. Finn Brice kehitti pelin täysin yksin, omassa kotonaan opiskellen samalla itsenäisesti ohjelmointia. Peliä on myyty miljoonien dollarien edestä.

Vaikka menestystarinat ovat inspiroivia, kannattaa muistaa, että ihminen ei tarvitse miljoonamyyntejä voidakseen kustantaa elämisensä pelikehittäjänä. Voit opiskella ohjelmointia itsenäisesti ja päästä mukaviin tienesteihin myös maltillisemmalla tuloksella.

Pelaa palkkasi eteen

Jos mieluummin pelaat, kuin pohdit pelien kehitystä, ei hätää. Tuhannet ja tuhannet ihmiset saavat palkkaa pelaamisesta.

Ala pelitestaajaksi

Pelitestaajat ovat apuna pelikehittäjille pelaamalla uusia pelejä ennen niiden julkaisua. Pelitestaaja pelaa peliä aivan kuin kuka tahansa pelaaja, tarkoituksenaan tutkia asiakkaan pelikokemusta. Testatessa ilmoitetaan tietysti kaikki löydetyt bugit, mutta samalla kiinnitetään myös huomiota muun muassa valikoiden helppokäyttöisyyteen ja ohjeiden ymmärrettävyyteen.

Pelitestaajan työ ei kuitenkaan ole vain sohvalla lekottelua, vaan testaajan on oltava erittäin tarkka ja järjestelmällinen henkilö. Esimerkiksi taistelupeleissä jokainen hahmoyhdistelmä on testattava, joten pelattavaksi voi tulla tuhansia ja tuhansia matseja, joista kaikista on tehtävä muistiinpanot. Onneksi kuitenkin etenkin ulkomailla palkka on varsin kilpailukykyinen.

Ala ammattipelaajaksi

Jos moninpelit ovat juttusi, kannattaa kokeilla onnea eSports -pelaajana. Ammattipelaajat pelaavat tiimeissä toisia tiimejä vastaan rahasta. Vaatimuksia on vain yksi: Ole paras siinä mitä teet. Sinun on kiivettävä pelin rankingeissa huippupaikoille ja saatava paikka ammattilaistiimissä saadaksesi palkkaa pelaamisesta.

Mikäli tunnet online-pelien ranking-systeemeitä, tiedät että korkeiden sijojen tavoittelu ei ole helppoa ja kilpailu on kova. Mikään ei estä sinua kuitenkaan yrittämästä samalla kun pelaat harrastuksena. Kaikki ammattipelaajat ovat aloittaneet harrastajina ja kovan työn sekä lahjakkuuden ansiosta saaneet paikan sponsoroidussa tiimissä.

Voit päästä ammattilaiseksi myös pelaamalla yksin. Monet rahapelaajat, esimerkiksi pokeri- ja blackjack ammattilaiset toimivat täysin yksin ja saavat tienestinsä voitoillaan ja sponsorien kautta. Netticasinot mahdollistavat ammattilaisuuden havittelun myös Suomesta käsin, joten Vegasiin ei ole tarvetta muuttaa.

Valmenna muita

Kuten aijemmin kerrottiin, monet unelmoivat ammattilaisen urasta eSports -piireissä. Ihmiset, jotka koittavat parantaa rankingiaan palkkaavat monesti valmentajia itselleen. Jos siis olet keskivertoa parempi pelaaja, sinulla on mahdollisuus auttaa muita kehittymään ja saada itsellesi palkkaa!

On olemassa sivustoja, jotka tarjoavat valmennuspalveluja, ja nämä sivustot etsivät jatkuvasti uusia valmentajia. Yksi vaihtoehto on myös perustaa esimerkiksi blogi, jossa jakaa pelivinkkejä. Blogiin voi lisätä mainoksia lisätulon lähteeksi.

Jos olet huippuhyvä, voit päästä jopa eSports -tiimin valmentajaksi!

Aloita YouTube -kanava

Tähän et tarvitse edes osaamista, jos vain olet todellinen viihdyttäjä ja yleisömagneetti. Perusta oma YouTube -kanava ja laita nettiin videoita sinusta pelaamassa. Maailman suosituin YouTube -käyttäjä on luonut koko seuraajakuntansa pelivideoita tekemällä, ja peligenrestä on tullut yksi suurimmista alustalla.

Vaikka et olisi erityisen lahjakas pelaaja, voit saada runsaasti katsojia pelaamalla suosittuja pelejä. Avainasemassa on oma henkilökohtainen charmisi, jolla sinun tulee lumota katsojat jäämään kanavallesi.

Kehitä videoeditointitaitojasi luodaksesi entistä hauskempia videoita yleisöllesi. Saavutettuasi hiukan näkyvyyttä, voit olla yhteydessä yrityksiin ja koittaa saada sponsoreita. Suurin osa ammattimaisista You-Tube-pelaajista ei suinkaan saa tulojaan videoiden mainoksista, vaan maksetusta näkyvyydestä. Yritykset maksavat sisällöntuottajille siitä, että he esittelevät tuotteita seuraajakunnalleen. Pidä kuitenkin huolta, että sisältö pysyy katsojille mieluisena, tai kohta sinulla ei ole enää seuraajia!

Ala streameriksi

Streamaus on hiukan samankaltaista kuin YouTube, sillä erotuksella että video lähetetään livenä katsojien näytölle. Streamauksesta tekee suosittua se, että voit olla kontaktissa katsojiisi samalla kuin pelaat.

Streamaajat saavat palkkansa osittain samalla tavalla kuin YouTube -pelaajat, eli yhteistyösopimuksilla. Monet streamaajat saavat kuitenkin suurimman osan tienesteistään suoraan katsojilta. Esimerkiksi Twitch -alustalla katsoja voi lahjoittaa rahaa sisällöntuottajalle, ja saada oman viestinsä näkyviin kaikille katsojille ja tuottajalle.
Muunnamme esitteet netissä selattaviksi julkaisuiksi

Medialehti muuntaa mm. PDF- ja JPG-esitteet netissä selattaviksi julkaisuiksi.
Tarvittaessa me voimme suunnitella ja luoda täysin uuden esitteen.
Lisäksi tarjoamme nettijulkaisuille täydellisen ylläpidon Medialehti.fi sivustolla.
Medialehti on kuin oikea selattava lehti netissä.

Medialehti toimii usealla eri alustalla

Kerro meistä myös kavereillesi

Jaa Medialehti Facebookissa | Jaa Medialehti TwitterissäMedialehti sivusto ja ylläpito: Mediabaari | Y-tunnus: 2045715-5 | Copyright © Mediabaari 2011 - 2021